Image 0
Image 1
Image 2
Image 3
KOPUN SIMTO d.o.o.

Montaža strojnih instalacij, svetovanje, inženiring in trgovina

Zg. Duplek 19, 2241 Sp. Duplek

T: +386 (0)2 684 01 76

F: +386 (0)2 684 01 77

M: +386 (0)41 635 730

E: kopun.simto@gmail.com

Vakumski sončni kolektorji

Vakumski kolektorji so novejši sistem z najoptimalnejšim izkoristkom v vseh letnih časih in v različnih vremenskih pogojih, delujejo tudi v oblačnem vremenu in v zimskem času, saj in imajo zmožnost črpanja energije iz difuzne svetlobe. Njihov izkoristek pokrije do 85% potreb po topli sanitarni vodi.

Kolektorji delujejo tako, da vakumska steklena cev s selektivnim premazom absorbira toploto in jo preko aluminijastega prenosnika znotraj cevi prenese na solarni medij, ki kroži skozi kolektor. Solarni medij poganja črpalka na principu temperaturne diference. Kadar je razlika med spodnjim delom bojlerja in kolektorjem ca. 10°C, se črpalka vklopi, ko ta razlika pade na polovico pa se izklopi in počaka, dokler se kolektor ponovno ne segreje. Ob pomanjkanju toplote iz kolektorjev se v bojlerju vklopi električni grelec, ki vodo ogreje na izbrano temperaturo.

Takšen tip kolektorja je zelo primeren, če želimo solarno napravo izkoristiti v čim daljšem časovnem obdobju (tudi v času večjih temperaturnih razlik). Omogoča dober sprejem energije v času, ko ni direktnega sevanja, poleg tega pa ima zelo dober izkoristek tudi pri ekstremno nizkih temperaturah.

Vakum, ki je v ceveh, močno zmanjša izgube sončnega kolektorja v času velikih temperaturnih razlik. Pri diferenci 70 °C ima vakuumski solarni kolektor približno 15 % boljši izkoristek kot ploščati solarni kolektor. Zaradi dobre izolacije (vakuum) so vakuumski sončni kolektorji poznani kot celoletni sončni kolektorji in so predvsem primerni za dopolnjevanje ogrevanja v zimskem času.

Ponudba